top of page
Foto van schrijverontbijtjezondereitje

Hoe ga je duurzaam op reis?

Bijgewerkt op: 9 feb 2020

Als echte duurzaamheidsfreak ben ik op dit moment veel stappen aan het zetten om nog duurzamer te worden op het gebied veganistisch eten, minimaliseren, afvalvermindering, duurzaam vervoer, etc. Maar hoe gaat dat als je gaat reizen?! Ben je dan eigenlijk nog wel zo duurzaam bezig... Daar begin ik me toch zorgen over te maken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de beste tips om je reis zo duurzaam mogelijk te maken. Hier komen ze...!


Tip 1: Reis duurzaam van plek naar plek

Met zo weinig mogelijk uitstoot van CO2! Kies zo vaak mogelijk voor het gebruik van openbaar vervoer! Of fietsen of wandelen, dat mag natuurlijk ook!

Wanneer je wel moet vliegen (omdat je een verre bestemming bezoekt) zijn er een aantal tips die het vliegen iets minder milieubelastend maken, zoals:

- Kies een vlucht met zo weinig mogelijk tussenlandingen (extra landingen = meer CO2 uitstoot);

- Vlieg overdag (uit onderzoek blijkt dat nacht-vluchten schadelijker zijn voor het milieu);

- Compenseer de CO2 uitstoot van je vlucht. Op de website van Treesforall reken je gemakkelijk je CO2 uitstoot uit, en is het ook mogelijk om hiervoor te compenseren! Maar wat gebeurt er dan met mijn geld? Je doneert hierbij geld aan Trees for all. Zij planten nieuwe bomen van jouw donatie. Deze bomen nemen CO2 op uit de lucht die ze omzetten naar zuurstof. De organisatie monitort precies hoeveel bomen er nodig zijn om de CO2 uitstoot van jouw reis te compenseren. Daarnaast heb je Greenseat. Zij doen eigenlijk hetzelfde. GreenSeat zorgt dat de hoeveelheid CO2 niet toeneemt, door elders een ton CO2 te verminderen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een biovergister voor een gezin in Cambodja. Of door te investeren in het windmolenproject in India. Ook kun je via Flygreen je vlucht boeken waarbij je direct het CO2 verbruik kunt vergelijken per vlucht + betalen voor de compensatie. De vlucht wordt vervolgens gecompenseerd door het planten van bomen of aanleggen van zonneparken.

Daarnaast bieden KLM, AirFrance, Lufthansa, Brussels Airlines, Scandinavian Airlines, Japan Airlines en Australian Airlines tijdens het boeken van de vlucht CO2 compensatie aan.



Tip 2: Eet vegan op reis

Het is in veel landen mogelijk om redelijk makkelijk vegetarisch of vegan te eten op reis. Soms kan het iets lastiger zijn. Daarom is het altijd verstandig om zelf voorbereidingen te treffen voordat je op reis gaat. Voorbereidingen wat betreft je accommodatie en de eetmogelijkheden. Het handigste is om een accommodatie te boeken met een eigen keuken, zo kan je veel zelf koken, en dat is toch het makkelijkste! Natuurlijk hoeft dit niet perse, want er zijn vaak ook genoeg vegan restaurants te vinden (en dat is ook wel lekker op vakantie)! Je kan dan het beste gebruik maken van Happycow. Een onmisbare app voor elke reizende vegan! Alle vegan restaurants over de hele wereld kan je vinden via deze app. Niets te vinden via de app? Kies dan een restaurant met een vega(n) keuken zoals Indiaas of Aziatisch (curry's of rijst met groente), Libanees (hummus, falafel en kikkererwten), Italiaans (pasta's en pizza's met groenten, zonder kaas) of ga voor een frietje. Verder kan je altijd op bestemming op zoek gaan naar een lokale markt, daar is vaak groente en fruit te vinden! Lokaal, vers en vegan! Neem daarnaast altijd eigen eten mee voor het geval dat er een dag niets te vinden is! Wij nemen altijd een aantal fruit-, haver-, noten- en/of proteinen-repen mee. Daarnaast nemen we soms een zakje houdbaar eten mee die redelijk vult voor het geval er echt niets te vinden is. Deze vind je bijvoorbeeld van het merk Zonnatura bij de Ekoplaza.



Tip 3: Zoek een duurzame accommodatie

Het is lastig om in te schatten of je in een duurzame accommodatie verblijft. Er zijn een aantal certificeringen voor maar lang niet in alle plekken op de wereld, en vaak alleen in de meer ontwikkelde landen. Gelukkig kan je zelf ook veel doen. Kijk bijvoorbeeld naar het energieverbruik. Staan de lampen altijd aan, werken ze op een sensor of met een pasje? Gebruiken ze gas of electra? Liggen er zonnepanelen op het dak? Water is ook een belangrijk aspect. Zijn er zwembaden of fonteinen aanwezig? En waar komt dit water dan vandaan? Zeker in achtergebleven gebieden kan dit niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor de lokale bevolking. Maar kijk bijvoorbeeld ook naar de medewerkers. Werken er lokale medewerkers, of alleen maar internationaal? En het eten: serveren ze eten uit een lokale keuken, en veel verse producten? En afval: hoe gaat de accommodatie om met afval? Verzamelen en scheiden ze afval? Daarnaast kan je bijvoorbeeld kijken naar een rookvrije accommodatie en een accommodatie waar ze handdoeken hergebruiken. Daarnaast kun je zelf een bijdrage leveren door geen gebruik te maken van de mini flesjes met verzorgingsproducten wanneer deze aanwezig zijn. Laat ze lekker staan voor de volgende gast, zo heb jij weer een plastic flesje bespaard (wel dicht laten zitten natuurlijk)!



Tip 4: Leen of koop tweedehands reisspullen

Ik ben op dit moment druk bezig met mijn reisvoorbereiding, en dan bedoel ik vooral: wat neem ik mee?!

Je hebt voor een lange backpack reis zoals wij gaan doen heel veel dingen nodig. Maar ook voor een kleinere trip moet je soms dingen aanschaffen zoals een koffer/backpack, bepaalde kleding, schoenen, etc. De beste tip om dit op een zo'n duurzaam mogelijke manier te doen is: Koop tweedehands of leen!!

Soms gebruik je iets maar voor 1 reis, of voor 1 bepaalde activiteit. Het is echt zonde voor het milieu, en voor je portemonnee om dit dan nieuw te kopen! Koop het liever tweedehands of leen het van familie of vrienden.

Zo neem ik bijvoorbeeld de backpack van mijn vader mee, koop ik niet te veel nieuwe kleding (alleen echt functionele kleding wat nog jaren goed blijft) en shop ik ook tweedehands (United Wardrobe is ook een goede tip voor mooie tweedehands kleding). Verder zijn er een aantal dingen die ik wel nieuw aanschaf zoals bijvoorbeeld een goede waterfles met een filter. Toch wel lekker dat je die nieuw koopt! Zo ook schoenen, ik kocht 1 paar wandelschoenen en 1 paar sandalen. Hele goede en functionele schoenen, die ik nog jaren kan dragen. Ook kan je bij aanschaf van nieuwe producten kijken naar hoe duurzaam het merk is, en of je een eerlijke prijs betaalt voor het product!



Tip 5: Verminder plastic afval

Verminder het gebruik van plastic afval op je reis.

- Neem een herbruikbare waterfles mee en koop geen plastic flesjes (ook nog eens goedkoper!) waar mogelijk (niet in alle landen kan je het water drinken uiteraard).

- Laat rietjes in restaurants en café’s liggen.

- Neem je eigen linnen tasjes mee om boodschappen in te doen op reis.

- Als je een grote 'to go' koffiedrinker bent is het ook handig om je eigen koffie mug mee te nemen op reis!

Tip: Ruim ook zo af en toe even het afval op dat je vind op straat/het strand tijdens je trip. Zo help je ook zeker een handje mee!



Tip 6: Vermijdt dieronvriendelijke tourisme attracties

Hier kan ik kort over zijn: doe hier niet aan mee. Ook al lijkt het zo leuk: even op die olifant rijden, of op die kameel door de woestijn. De dieren zijn op dit moment een attractie en worden vaak mishandeld... Als je wel graag dieren wilt zien, help dan mee in een opvang op het land van bestemming waar mishandelde dieren zijn opgevangen. Kijk altijd even op internet om de dieren-parken te checken en zo de juiste keuze voor jezelf te maken.



Heb jij nog tips om duurzaam op reis te gaan? Deel ze gerust met ons, ook wij zijn nog elke dag opzoek om beetje bij beetje duurzamer te leven en reizen!



Liefs,


Joanne


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page